Het is 1988 en Jan Ykema start in de binnenbaan op de Olympische spelen in Calgary op de 500 meter.
Hij start met een pikstart, dat is een ‘gestolen’ start waarbij je als schaatser precies op het startschot vertrekt en tijdswinst kunt boeken. Hij spatte net iets sneller weg. Het gaf hem vleugels. Hij reed de rit van zijn leven en won de zilveren Olympische medaille.
Die zilveren medaille zette zijn leven op zijn kop. Hij kreeg aandacht tot aan het koninklijk huis en was vol zelfvertrouwen.
Overal waar hij kwam werd hij bejubeld. Twee dagen later viel hij op de 1000 meter. De aandacht verslapte snel.
Een jaar na de Spelen stopte hij met schaatsen en werd hij makelaar in Amsterdam.
Het geld, zijn leven, je zou zeggen: het was in overvloed. Alleen was dat ook zo?
O, ja zeker, ware het niet dat in de makelaarskringen in Amsterdam drugs en cocaïne zeer gebruikelijk waren. Jan Ykema kon de verleiding niet weerstaan en werd verslaafd. Door zijn drugsgebruik, gleed hij langzaam in een diep dal. Hij vertelde dat de drugs zijn leven overnam, dusdanig, dat hij geen cent meer overhield en op straat terecht kwam. Onzekerheid, twijfel en angst bepaalden zijn leven. Totdat hij besloot rondom zijn 40ste om het roer om te gooien en hij ging in therapie om af te kicken.
Tijdens het proces van afkicken, werd hem door een psychiater gevraagd wanneer hij zich het gelukkigst voelde in zijn leven en Jan Ykema vertelde: ‘In mijn schaatsperiode.’
Om uit zijn verslaving te komen, is hij weer als een ‘sportman’ gaan denken. In die zin gaf de zilveren medaille hem houvast om het drugsgebruik te stoppen. Hij ging weer schaatsen, kreeg zijn zelfvertrouwen terug, en traint nu de jeugd en levert topsporters af.
From hero to zero to hero!
Jan Ykema een icoon als het om ontwikkelen van zelfvertrouwen gaat, zal op 25 juni 2016 het eerste boek ‘Mannen eten zelfvertrouwen als ontbijt’ in ontvangst nemen.
(Bron: Jan Ykema zelf en zijn boek Jan Ykema biografie geschreven door Menno Haanstra, Uitgeverij Amstel Sport maart 2016)